Welk verhaal vertelt de geboorte van je baby/kind?
En welk verhaal vertelt jouw geboorte?

 

We worden allemaal geboren. Logisch en duidelijk. Maar wist jij dat het allerprilste begin grote invloed heeft op de persoon die je nu bent? Uit onderzoek van de afgelopen 30 jaar wordt steeds duidelijker dat de zwangerschap en de geboorte impact heeft op patronen die je nu laat zien in je dagelijkse leven.
Het is magisch te noemen wat ik zie, hoor en voel als ik een ‘geboorte in kaart’ mag doen. Tijdens een ‘geboorte in kaart’ kijk ik samen met een moeder, die graag helderheid wil in het gedrag van haar baby/kind, terug naar de geboorte. Of ik kijk samen met een moeder naar haar eigen geboorte. Het blijft bijzonder om te zien hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Wat hier zo bijzonder aan is? Je komt bij de kern. De werkelijke behoefte die er schuil gaat achter het gedrag wat je baby/kind laat zien. Of patronen die je zelf nu hebt zijn te verklaren vanuit de geboorte.

Zo was ik bij een moeder die vertelde dat haar dochter (6 jaar) bij nieuwe dingen (nieuwe klas, kinderfeestje, naar zwemles) heel moeilijk afscheid kon nemen van haar. Vaak huilde haar dochter en wilde ze niet dat haar moeder wegging.
Toen we aan de slag gingen met de kaarten set, vertelde moeder dat haar dochter na de geboorte gelijk met de arts mee moest om gecontroleerd te worden. Het gewicht van haar dochter was te laag en ze moest de couveuse in. Moeder zag haar dochter pas weer terug toen ze in de couveuse lag. En in die tijd daar tussen (ruim een uur) wist haar dochter niet waar haar moeder was. De eerste hechting (gouden uur) hebben ze samen gemist.
Elke keer wanneer het meisje iets nieuws moet doen blijft ze aan moeder hangen. Ze wil geen afscheid nemen van haar moeder.

Ze laat de behoefte zien die zij bij haar geboorte heeft gemist.

Voor moeder werd duidelijk hoe moeilijk het voor haar dochter is om afscheid te nemen. Ik zag de kwartjes vallen. Samen hebben we gekeken wat moeder kon doen om haar dochter hierin te ondersteunen.
Een week later belde moeder dat ze niet kon beschrijven wat voor impact de bewustwording van de geboorte had gedaan. Moeder heeft aan haar dochter verteld hoe haar geboorte is gegaan. En benoemd hoe moeilijk het voor beide was dat ze elkaar even kwijt waren. Samen hebben ze gekeken wat haar dochter zou kunnen helpen in nieuwe situaties.

Stilstaan bij de geboorte van je baby/kind én die van jezelf geven je waardevolle inzichten. Wanneer je terugkijkt naar de geboorte, begrijp je waar gedrag vandaan komt.
Benieuwd naar jouw verhaal of die van je baby/kind?

Op donderdagavond 27 september en op donderdagavond 15 november geef ik een workshop over de invloed van je geboorte en de zwangerschap.
Aanmelden kan via www.voortbabycoaching.nl

Ik zie je graag!
Liefs Renske

Categorieën: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *