Babymassage: een heerlijk moment tussen baby en ouder

Gepubliceerd door Karlijn op

Werken aan een nog betere band met je baby of merk je dat je baby last heeft van veel voorkomende klachten als buikkrampjes, voorkeurspositie of veel huilen? Grote kans dat babymassage hierbij kan helpen. Alles over de voordelen en meer lees je in deze blog.

Waarom babymassage?

Als eerst is babymassage gewoon onwijs leuk om te doen, maar het is ook goed voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby.
Baby’s vinden het heerlijk om gemasseerd te worden, omdat zij rustig worden van lichamelijke warmte en geborgenheid. Wel is het in het begin soms nog even wennen aan alle prikkels. Daarom is een goede opbouw belangrijk.

Babymassage is een goede manier om het contact tussen jou als mama of papa en je baby te verbeteren. Door de massage maak je op een andere manier contact met je baby en leer je je baby nog beter begrijpen. De aanraking versterkt de onderlinge band en de liefde tussen jou en je baby. Naast het feit dat babymassage erg ontspannen en plezierig is, kan de massage ook erg nuttig zijn voor baby’s met darmkrampjes, baby’s die overstrekken, baby’s die onrustig zijn of veel huilen.

Positieve effect op je baby

Babymassage kan erg fijn zijn als je baby last heeft van darmkrampjes. De spijsverteringsorganen worden geprikkeld en kunnen daardoor beter ontspannen. Babymassage kan ook de stoelgang op gang brengen. Daarnaast zorgt babymassage ook voor een verbetering van het slaapgedrag van je baby. Door de ontspanning kan je baby sneller inslapen en zal je baby ook dieper slapen. Ook kan babymassage ervoor zorgen dat je baby minder huilt. Als je baby veel huilt, maakt dit zowel mama als baby gespannen en zo kun je in een vicieuze cirkel belanden. Babymassage kan dit doorbreken omdat jij als mama ook leert te ontspannen. Zo is babymassage voor jullie beiden een moment om weer te ontspannen en op te laden.

Positieve effect op de ouder

Babymassage is niet alleen fijn voor je baby, maar is ook heel fijn om te geven. Je wordt er namelijk zelf ook helemaal rustig van. Daarnaast leer je de lichaamstaal van je baby steeds een beetje beter kennen. Zo voel je intuïtief beter aan wat je baby nodig heeft. En dit geeft jou meer zelfvertrouwen.

Masseren zonder luier

De meeste baby’s vinden het heerlijk om in hun blootje te liggen, zo kunnen ze lekker vrij bewegen. Daarnaast zijn de massagetechnieken veel makkelijker toe te passen zonder luier. Een nadeel van masseren zonder luier is uiteraard dat je baby kan gaan plassen. Daarom kan het fijn zijn om een wegwerp-verschoonmatje aan te schaffen voor tijdens de massage. Zo blijf jij droog en je kindje ook.

Oogcontact tijdens de massage

Omdat veel communicatie tussen jou en je baby plaatsvindt via oogcontact, is het belangrijk om je baby tijdens de massage zoveel mogelijk aan te kijken. Echter kijken baby’s regelmatig om zich heen omdat ze van nature erg nieuwsgierig zijn. Probeer regelmatig opnieuw oogcontact te zoeken om jullie band te versterken. Deze interactie tussen mama en haar baby is geweldig om te zien!

Opbouw van babymassage

Massage van de borst en buik van je baby kan soms een heftige prikkel geven, wat ervoor kan zorgen dat je baby als het ware dichtklapt en zich niet meer kan overgeven aan de massage. De borst en buik zijn gebieden waar wij gevoelens en emoties in opslaan. Daarom begint de babymassage altijd bij het rechtervoetje, het verste punt vanaf het hartje van je baby.

Babymassage bij Mums&more

Als je baby 6 weken oud is, kun je meedoen met de groepscursus. Of boek de babymassage 1 op 1, dan leer jij in alle rust de verschillende technieken en kan je baby helemaal ontspannen!