Dit zijn de voordelen van baby yoga

Gepubliceerd door Karlijn op

Met de opkomst van baby spa’s, zien we ook een opkomst van baby yoga. Het klinkt als een geniet momentje met je baby en dat is het zeker! Naast een geniet momentje werk je ook aan diverse fysieke en motorische ontwikkelingen van je kindje.

Het fysieke voordeel van baby yoga

Het babylijfje bestaat uit 350 botjes, die vooral uit kraakbeen bestaan. De botjes liggen wat verder uit elkaar en het lichaam is erg flexibel. Het hoofdje van de baby is zwaarder dan de rest van het lichaam en de spieren zijn nog niet sterk genoeg. Hierdoor is het erg belangrijk om het hoofdje de eerste maanden te ondersteunen. Baby yoga bevordert de spierontwikkeling, waardoor het kindje sneller zelfstandig het hoofd rechtop kan houden.

Minder bewegingsruimte = lagere motoriek

Een ander voordeel is de motorische ontwikkeling. Bij een achterstand is er vaak een aantoonbare reden. De achterstand kan ook komen door het feit dat baby’s steeds meer beperkt worden in bewegingsruimte of bewegingsomgeving. Onderzoek bevestigt, dat kinderen die veel in autostoeltjes liggen, op gladde vloeren bewegen of enkel op de rug liggen, sneller motorische achterstanden ontwikkelen. Met baby yoga werk je vooral aan de motorische ontwikkelingen van het kindje, waardoor eventuele achterstanden verminderen, voorkomen worden of zelfs verholpen kunnen worden.

Buikligging baby stimuleren

Het stimuleren van de buikligging heeft ook een positief effect op het motoriek en de spieren van de baby. De schouder-, borst- en armspieren worden beter ontwikkeld. De kans op afplatting van het hoofdje wordt kleiner. Daarom is er tijdens de baby yoga ook veel aandacht voor de buikligging. En hoe naar de buikligging toe te gaan. Vanaf dat je kindje 1 week oud is, kan je je baby al op de buik leggen voor maximaal 60 seconden per keer. Dit kan je langzaam uitbouwen. Na de eerste maanden kan je baby 20 tot 30 minuten per dag op de buik liggen, maar nooit aaneengesloten. Vind jouw baby de buiklig moeilijk? Een goed alternatief is je baby op je borst neer te leggen. Laat je baby nooit alleen als het kindje op de buik ligt!

Waarom baby yoga?

Kortom, baby yoga heeft een positieve werking op de motorische ontwikkeling van de baby. Daarbij kan het bijdragen aan het verminderen van een voorkeurshouding. Naast de fysieke voordelen is er nog een voordeel: baby yoga stimuleert de sociale ontwikkeling en versterkt de band tussen jou en je baby. De baby leert onderscheid te maken tussen rust/slapen en activiteiten. Ook stimuleert het de cognitieve- en taalontwikkeling van een baby. Dit komt doordat ze bepaalde klanken en woorden herkennen door de gerichte aandacht van het geluid. De belangrijkste reden en voordeel van baby yoga is dat het hormoon oxytocine vrijkomt bij aanraking, wat de band versterkt tussen jou en je baby.

babymassage

Babylessen bij Mums&more

Lessen met je baby bij Mums&more, zijn heerlijke lessen om de band met je kindje te vergroten. De lessen kan je volgen in groep. Je kan al meedoen met een van onze babylessen wanneer je baby 6 weken oud is. Meer informatie over baby yoga? Neem dan gerust contact met Karlijn op!

Leren hoe je een baby yoga les kan verzorgen? Bekijk het aanbod bij MumsAcademy.


1 reactie

Z - Z · 22 september 2022 op 21:35

[…] Dit zijn de voordelen van baby yoga […]

Gesloten voor reacties.